joi, octombrie 29

Arafat, ”specialist” și în Constituție. Ce îi transmite unui fost judecător CCR

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, pare că nu mai are limite în susținerea ideilor sale. El îi răspunde lui Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, pe tema purtării obligatorie a măştii de protecţie în secţia de votare.

„Da. Împiedicarea unei persoane de a-și exercita dreptul la vot este o infracțiune. Nu pot să facă acest lucru, dar există soluții pentru toate Constituțiile în așa fel încât dacă vor să introducă acest sistem că trebuie să mergi cu mască la vot și să nu poți intra la vot fără mască, trebuie să fie într-o lege. Drepturile fundamentale pot fi limitate temporar prin lege. În situația de față, dacă vor ca oamenii să intre doar cu mască în sala de vot, trebuie să o facă prin lege.”, a declarat Augustin Zegrean în direct la RealitateaPlus. Raed Arafat o ține pe a lui.

loading...

„Discuțiile despre purtarea măștii și despre obligația de a purta masca la intrare în secția de vot continuă, invocând dreptul la vot chiar dacă nu vrea un votant să poarte masca în interiorul secției de vot. Subliniez că la intrare în secția de vot trebuie să fie asigurată o rezervă de măști pentru cei care dintr-un motiv sau altul ajung la secția de vot fără mască.

Vorbim de o situație ipotetică a unei persoane care nu vrea să poarte masca. Persoana respectivă ajunge la secția de vot și insistă să intre să voteze, dar fără mască. Din punct de vedere al sănătății publice, persoana respectivă este o posibilă sursă de infecție pentru alte persoane aflate în secția de vot, respectiv membrii comisiei și alegătorii care se află în secție. Persoana respectivă reprezintă un risc pentru ceilalți și o amenințare asupra sănătății lor, chiar și dacă persoana respectivă nu crede și nu admite acest fapt.

loading...

Haideți să luăm o altă situație ipotetică: O persoană se prezintă la secția de vot cu o armă la vedere, ea nefiind condamnată și având la momentul respectiv dreptul să voteze. O lăsăm să intre în secția de vot să voteze sau este oprită la intrare pentru a proteja persoanele aflate în interior?”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

În aceeaşi postare, şeful DSU spune că purtarea măştii în instituţiile publice este deja legiferată, iar secţia de vot este o instituţie publică.

„Purtarea măștii în instituțiile publice este legiferată. Secția de vot este o instituție publică și în același timp este într-un spațiu închis, deci purtarea măștii în secția respectivă este obligatorie în conformitate cu Legea 55 din 2020, articolul 13.

Numărul cazurilor este în creștere în mai multe țări, în România avem zilnic peste 1000 de cazuri și un număr semnificativ de decese din cauza infecției cu Sars-Cov2.

Responsabilitatea noastră, a tuturor, este de a ne proteja unii pe alții și de a face tot posibilul să trecem împreună prin această situație care va mai dura. Măsurile de protecție nu sunt atât de greu de aplicat și regulile nu diferă de cele din alte țări. În final nu se cere decât respectarea regulilor chiar dacă ele nu sunt convenabile unora.

Așa cum trebuie să respectăm limita de viteză că să nu punem viață altora în pericol, chiar dacă ne place viteză, trebuie să respectăm regulile de sănătate publică în perioada unei pandemii chiar dacă ele nu ne convin nouă. Regulile respective au un singur scop și anume protejarea sănătății publice, a sănătății comunității, a celor din jur, inclusiv a celor dragi nouă. Chiar dacă nu ne interesează sănătatea proprie, chiar dacă nu credem în ce ni se zice și avem alte păreri decât cele ale specialiștilor și experților, nu avem dreptul să punem în pericol sănătatea altora!”, a mai scris Raed Arafat.

Jurnalista Sorina Matei a reacționat după ce șeful DSU, Raed Arafat, sublinia într-o postare pe Facebook că dacă o persoană refuză să poarte masca de protecție nu va fi lăsată să intre în secția de votare.

”Spuneți-i lui soviet Arafat că se încadrează pe Codul Penal. De la 6 luni la 3 ani. Nimeni NU poate interzice dreptul de vot. Nici măcar Arafat cu măștile și ordinele lui de kkat. Ordinele lui Arafat NU SUNT LEGI. Deci NU AU NICIO VALOARE pe drepturi fundamentale, sunt ilegale și neconstituționale. Doar o lege poate restrânge drepturi și libertăți, potrivit Constituției. Doar instanța poate suspenda dreptul de vot pe o perioadă de timp printr-o decizie definitivă și irevocabilă. Dreptul de vot este un drept fundamental. Nu este dreptul lui soviet Arafat și nu va fi niciodată. Domnul Arafat de la soviet este și analfabet și uituc când vine vorba de legalitate. Tocmai și-a mai furat-o o dată definitiv din fix același motiv”, a scris jurnalista pe pagina de socializare.

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut, luni seară, noi precizări despre portul măştii de protecţie în secţiile de vot, după ce a fost acuzat că nu lasă oamenii să voteze. ”Nimeni nu va fi împiedicat să voteze”, afirmă Arafat, explicând că masca este obligatorie potrivit legii, conform News.ro. Şeful Dsu explică faptul că, dacă cineva refuză să poarte mască, deşi acest lucru poate proteja membrii comisiei de vot şi ceilalţi alegători, preşedintele secţiei de votare trebuie să nu-i permită accesul.

Şeful DSU, Raed Arafat, a făcut, luni seară, precizări pe pagina de Facebook, după ce a fost acuzat că nu lasă oamenii să voteze. Arafat a explicat că a fost emisă Hotărârea 45 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) care include şi regulile de igienă şi protecţie pentru ziua de vot.

”Tot astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, s-a adoptat, în baza hotărârii CNSU, hotărârea de guvern care adopta regulile respective urmând să fie emis un ordin de aplicare comun al Min. Sănătăţii şi Min. Afacerilor Interne. Regulile stabilite includ portul măştii în secţia de vot pentru toţi care se află în interiorul secţiei, inclusiv votanţii. Astfel, portul măştii devine obligatoriu prin efectul prevederilor legale aprobate de guvern. În cadrul conferinţei de presă de după şedinţa de Guvern, unul dintre jurnaliştii prezenţi mi-a adresat întrebarea ipotetică dacă o persoană care nu vrea să poartă masca în secţia de vot poate intră să voteze, iar răspunsul meu a fost că nu, din momentul din care a fost emis un act normativ câteva minute mai devreme care prevede clar regulile. Mai ales că la secţiile de vot, conform Legii 135/2020, vor există rezerve de măşti pentru cei care vin la secţia de vot fără mască”, a scris Arafat pe Facebook.

 

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *