vineri, octombrie 30

Avocata Ingrid Mocanu: Abia acum ne sunt încălcate drepturile în mod grosolan și iremediabil

Avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Michal Bobek, spune ca „reglementarea SIIJ (n.r. – Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie) nu ofera garantii suficiente pentru a inlatura orice risc de influenta politica asupra functionarii si a compunerii sale”. Avocatul general arata ca infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie trebuie sa corespunda unei justificari deosebit de importante, transparente si reale.

Potrivit avocatului general, Michal Bobek, odata indeplinit acest criteriu, este in plus imperativ ca compunerea, organizarea si functionarea unei asemenea sectii sa se conformeze unor garantii de natura sa evite riscul unor presiuni exterioare asupra puterii judecatoresti.

loading...

„Este dificil de sustinut ca infiintarea SIIJ a fost justificata in mod clar, neechivoc si accesibil. In plus, reglementarea SIIJ nu ofera garantii suficiente pentru a inlatura orice risc de influenta politica asupra functionarii si a compunerii sale. Instantele nationale trebuie sa fie indreptatite sa ia in considerare elemente obiective cu privire la imprejurarile in care a fost infiintata SIIJ, precum si functionarea sa practica, cu titlu de elemente susceptibile sa confirme sau sa infirme riscurile unei influente politice.

Confirmarea unui asemenea risc poate sa dea nastere unor indoieli legitime in ceea ce priveste independenta judecatorilor, in masura in care compromite impresia de neutralitate a judecatorilor in raport cu interesul cu care sunt sesizati, in special atunci cand este vorba despre cazuri de coruptie. Mai mult, dreptul Uniunii se opune in egala masura infiintarii unei structuri de parchet care nu dispune de un numar suficient de procurori, prin raportare la volumul sau de activitate, asa incat functionarea sa operativa sa conduca cu siguranta la o durata nerezonabila a procedurilor penale, inclusiv cele care ii vizeaza pe judecatori”, se arata in concluziile Avocatului general cu privire la infiintarea Sectiei Speciale. Avocata Ingrid Mocanu a reactionat pe pagina de socializare.

loading...

”Avocatul general de la CJUE, vrea desființarea SIIJ susținând că: „Dreptul UE se opune înființării unei secții de parchet specifice cu competență exclusivă pentru infracțiunile magistraților, daca înființarea nu este justificată de motive reale și suficient de importante și daca ea nu e însoțită de garanții suficiente pentru a înlătura riscul de influență politică”. Practic, secțiile militare ale parchetelor nu au nicio problemă, am intrat cu ele așa în UE, că nu a urlat niciun securist-militar că va fi cercetat de unii pe care îi numește chiar Sistemul, dar pentru magistrați e grav, că nu mai pot fi protejații ”băieții” care au pus umărul la ”realizările” mărețe care au adus medalii din afară.

Și mai susține ”avocatul general” că este risc de ”influență politică” la o secție unde conducerea și procurorii sunt desemnați prin concurs de CSM, garantul independenței justiției. Nu există această influență dacă DNA, unde conducerea este numită de Președinte (om politic), la propunerea ministrului justiției (numit politic). Abia acum ne sunt încălcate drepturile în mod grosolan și iremediabil. Oculta, ceva? Proteste, pe undeva? Liniște totală. Rămâneți sau mergeți liniștiți, încolonați, la pușcărie!”, a scris avocata Ingrid Mocanu pe pagina de scoializare.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *