marți, octombrie 20

Beția puterii. Orban ÎL SFIDEAZĂ pe Avocatul Poporului. Replica amețitoare

Avocatul Poporului cere explicații de la ministrul de Interne despre controalele făcute de polițiști în civil, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Renate Weber vrea să știe, potrivit unei solicitări trimise lui Marcel Vela, în baza cărui act normativ se acționează și, de asemenea, dacă polițiștii în civil au dat și amenzi.

„Vă adresăm rugămintea să ne comunicaţi actul normativ care stă la baza luării acestor măsuri. (…) Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliţia Română este cel de prevenire a săvârşirii de fapte antisociale şi în subsidiar de reprimare a acestora”, a transmis Avocatul Poporului, potrivit Agerpres.

loading...

Ludovic Orban nici nu așteaptă clarificarea situației că a și poruncit creșterea efectivelor care operează în civil. Ludovic Orban i-a transmis un mesaj ministrului Marcel Vela, după intervenția Avocatului Poporului. 

„Domnule ministru Vela, am văzut că Avocatul Poporului vă întreabă de ce se fac controale ale Poliției în civil! Dați-i un răspuns potrivit! Chiar recomand o creștere a efectivelor care operează în civil, pentru că știm situații în care se strigă „ȘASE” la venirea lor în uniformă și practic nu pot să surprindă situațiile cum sunt ele în realitate.

loading...

De asemenea, Tel Verde să-l operaționalizați și popularizați, ca să direcționăm controalele”, a spus Ludovic Orban.

Conform solicitării postate pe site-ul instituţiei, Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului stipulează că portul uniformei constituie regulă.

Totodată, arată Avocatul Poporului, Ordinul nr. 82/2018 pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Administraţiei şi Internelor nr. 236/2009 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor prevede că aceştia poartă în mod obligatoriu, în timpul programului de lucru, uniforma de reprezentare, de serviciu sau echipamentul specific, stabilit prin normele de echipare, conform misiunilor şi activităţilor specifice desfăşurate la birou sau în teren.

Potrivit Avocatului Poporului, Legea nr. 218/2002 obligă poliţistul care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, este în ţinută civilă să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.

„Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate”, explică Avocatul Poporului.

 

 

 

loading...

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *