miercuri, octombrie 21

Ca în COMUNISM. Rectorii lansează aprecieri și salutări pe linie la adresa Guvernului Orban

Rectorii universităților au încheiat duminică seara reuniunea de la Brașov cu o rezoluție în care și-au exprimat pe larg aprecierile față de măsurile luate de Guvernul Orban, cu privire la învățământul superior. Amintim că reuniunea CNR vine cu o săptămână înainte de alegerile locale. “Rectorii universităților românești au apreciat în mod deosebit inițiativa Guvernului” de decontare pentru măști și dezinfectanți, în valoare de 10 milioane de euro. “Plenul CNR apreciază de asemenea decizia Guvernului de ridicare a blocajului de 10%”. “Plenul CNR salută în mod special șansa generată de includerea universităților românești în Planul Național de Relansare și Reziliență”. Cu aceste salutări și aprecieri începe comunicatul CNR, potrivit g4media.ro.

De remarcat că mulțumirile sunt lansate specific în numele rectorilor și al plenului CNR, în timp ce solicitările sunt formulate impersonal. De asemenea, solicitările nu au ca obiectiv obținerea unui beneficiu direct pentru studenți, ci de beneficii financiare pentru universități. Concret, rectorii cer cu 10 zile înainte de începerea anului universitar și după terminarea admiterii ca Executivul să le suplimenteze locurile finanțate de la buget pe ciclul licență; ceea ce înseamnă mai mulți bani dinspre guvern, pentru studenții deja admiși.

loading...

În plus, Consiliul Național al Rectorilor mai cere ca banii care vin din alocarea bugetară per student să poată fi folosiți și pentru cheltuieli de capital, nu doar pentru salarizarea profesorilor, ca până acum.

Când vine vorba despre problema spinoasă a căminelor studențești – care anul acesta vor găzdui cu până la 20.000 de tineri mai puțin din cauza măsurilor de distanțare – CNR cere tot de la Guvern “creșterea subvenției pentru cămine-cantine”, adică mai mulți bani care să le acopere cheltuielile cu căminele, amenințând voalat cu majorarea tarifului de cazare pentru studenții pe care îi așteaptă doar pentru anumite laboratoare și activități practice. Propunerea nu conține nicio soluție sau solicitare pentru cei 20.000 de studenți care nu vor avea anul acesta loc în cămine și va trebui să-și găsească loc de cazare pe bani proprii, la prețuri mult mai mari.

loading...
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *