sâmbătă, octombrie 31

Comisia Europeană critică România. Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu sunt VIZAȚI

Primul raport anual privind situația statului de drept în statele membre UE, publicat miercuri de Comisia Europeană, critică România pentru procedura de numire a procurorilor-șefi. Astfel, raportul notează că procedura de numire a șefilor de la Parchetul General (Gabriela Scutea) și DIICOT (Giorgiana Hosu, care între timp a demisionat), în ciuda avizului negativ al CSM, provoacă ”îngrijorări”, potrivit g4media.ro.

Comisia Europeană amintește că ultimul raport MCV recomanda României să stabilească o procedură de numire a procurorilor-șefi ”mai robustă și mai independentă”.

loading...

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a numit noii procurori-șefi în luna februarie, la propunerea ministrului Cătălin Predoiu. Dintre cei trei procurori propuși de Predoiu, unul singur a primit aviz pozitiv de la CSM – Crin Bologa la DNA. Întrebat la acel moment despre avizele negative ale CSM, președintele Klaus Iohannis le-a calificat drept ”parțial superficiale”.

Raportul Comisiei Europene notează și faptul că actualul guvern nu a inițiat modificarea legislației promovate de PSD care subminează independența justiției. Raportul arată că guvernul susține că nu poate strânge o majoritate parlamentară care să suțină aceste modificări.

loading...

Context. Comisia Europeană a publicat astăzi, 30 septembrie, primul raport privind statul de drept în UE. Raportul publicat astăzi include contribuții din partea fiecărui stat membru și abordează atât evoluțiile pozitive, cât și cele negative care s-au înregistrat în acest domeniu în întreaga UE.

Raportul evaluează patru teme principale, care sunt deosebit de relevante pentru situația statului de drept: sistemele naționale de justiție, cadrele anticorupție, pluralismul și libertatea mass-mediei, precum și alte aspecte instituționale legate de sistemele de control și echilibru, care sunt esențiale pentru funcționarea eficace a sistemului de guvernanță democratică.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *