luni, octombrie 26

Dogioiu despre planul lui Orban și cum stârnește un război politic

„Ca şi parteneri pentru guvernare, în primul rând ne dorim să fim parteneri cu celelalte formaţiuni politice din România care sunt membre ale Partidului Popular European, respectiv PMP şi UDMR. Dacă nu va fi suficientă majoritatea dintre cele trei formaţiuni, în niciun caz nu vom face guvern cu foştii comunişti, actualii socialişti, şi vom încerca să identificăm alţi posibili parteneri„.

Este declarația prin care Ludovic Orban practic oficializează ceea ce în partid se știe demult și anume că o alianță post electorală cu USR-PLUS este posibilă doar ca scenariu ultim și total indezirabil de a guverna, potrivit jurnalistei Ioana Ene Dogioiu.

loading...

”Declarația este stranie. Suntem în plină campanie electorală, PNL are candidați comuni cu USR-PLUS în câteva orașe mari, în primul rand în București. Exact în acest moment, mesajul pe care trebuie să îl transmiți electoratului și mai ales militanților și activelor de partid este unul de de unitate, de coerență, să oferi motivație și perspectivă. Adică opusul a ceea ce transmite declarația dlui Orban.

Această coalizare era gândită ca un test pentru o viitoare colaborare pe termen lung. Dl Orban îl declară deja ratat sau amenință voalat USR-PLUS că dacă nu se potolește în localitățile unde sunt adversari o să îl excludă din viitoarea coaliție? Oricum ar fi, vestea este proastă în primul rând pentru Nicușor Dan și candidații alianței în București pentru că, într-un fel, le vestește înfrângerea. Dacă dl Orban ar vedea în soluția pentru Capitală una de succes, nu văd de ce nu ar gândi să o continue.

loading...

Dimpotrivă, declarația pare să îmi confirme ceea ce în PNL se discută deja, și anume că discursul înfrângerii în București să fie: v-am spus de la început, cu USR-PLUS nu se poate! De ce s-a grăbit dl Orban să facă anunțul și nu a așteptat deznodământul alegerilor? Poate fi o neglijență sau o enervare, deși declarația părea făcută la rece, chiar premeditată.

PMP este valorizat și primește astfel un impuls electoral ca viitor partener necondiționat, deși candidatura lui Traian Băsescu este cel mai mare pericol pentru alergerea lui Nicușor Dan. Situația nu pare să-l deranjeze pe dl Orban, deloc, dimpotrivă. Deci prima variantă ar fi că dl Orban chiar dorește să aibă ocazia să spună v-am spus că nu se poate cu ei și să închidă astfel discuția despre USR- PLUS, inclusiv în fața lui Klaus Iohannis.

Într-o logică rece și pragmatică, aceea care a făcut că în plină criza PSD să primească de la guvern mai mulți bani că niciodată, 4 ani cu Firea la București pot fi mai puțin incomozi decât 4 ani împreună cu USR la guvernare”, a scris Ioana Ene Dogioiu pe spotmedia.ro.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *