luni, octombrie 26

Întrebarea care l-a SCOS DIN SĂRITE pe Klaus Iohannis

Preşedintele Iohannis a abordat şi tema justiţiei în conferinţa de presă de miercuri seara. „Societatea civilă își arată îngrijorarea despre lupta împotriva corupției. Se solicită repornirea DNA. Este lupta împotriva corupției o prioritate în România?”, a fost întrebat Klaus Iohannis. Vizibil deranjat de întrebare, Klaus Iohannis a scrășnit din dinți și a spus:

„Pentru mine, președintele României, lupta anticorupție este extrem de importantă. Ceea ce am prezentat astăzi cu siguranță poate să arate că nu doar acest aspect al justiție mă interesează, ci întreaga justiție. Știți foarte bine că au fost mai multe întâlniri și mai multe inițiative, în ultima vreme, pentru a reporni în forță lupta anticorupție, împotriva crimei organizate.

loading...

Toate acestea trebuie repornite. Să fim foarte sinceri, acest asalt brutal al PSD împotriva justiției a stopat nu numai actul de justiție, de ce credeți că PSD s-a străduit să pună cizma pe gâtul justiției? Ne-am opus cu toții, nu a reușit, dar a reușit să o încetinească. Acum, întregul proces trebuie reimpulsionat, exact la asta lucrăm”, a declarat, miercuri seara, Klaus Iohannis.

Ce nu a spus Klaus Iohannis este vizibil pentru toată lumea: De când a fost preluată guvernarea de PNL, Klaus Iohannis nu mai vrea să audă de cazuri de corupție într-o țară codusă de el și Guvernul Lui. Cât a fost la putere PSD, nu trecea o săptămână fără ca Klaus Iohannis să nu pomenească de lupta anti corupție, iar acum pare că aceasta s-a terminat. Reamintim și că președintele s-a opus să dea Parchetului European prea mulți procurori români. Doar nu era nebun să-și sape singur groapa.

loading...

G4Media.ro a scris că Parchetul European a solicitat României să aprobe un număr cuprins între 20 și 30 de procurori care vor investiga fraudele cu fonduri europene, însă Ministerul justiției i-a transmis că acceptă doar 10 procurori.

Întrebat în legătură cu această intenție de a aloca un număr mic de procurori, deși – potrivit OLAF – în România se înregistrează cele mai multe cazuri de fraudare a fondurilor europene, președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns clar, precizând că are nevoie de câteva zile pentru a se ”lămuri” cum stau lucrurile și pentru a discuta cu ministrul justiției, Cătălin Predoiu.

Iohannis a mai spus că foarte multe state pun la dispoziția EPPO 2, 3, 4, 5 procurori, iar Germania – 11, astfel că 10 din partea României nu sună ”așa rău”. Totuși la Comisia Europeană au început să apară mari semne de întrebare.

Primul raport anual privind situația statului de drept în statele membre UE, publicat miercuri de Comisia Europeană, critică România pentru procedura de numire a procurorilor-șefi. Astfel, raportul notează că procedura de numire a șefilor de la Parchetul General (Gabriela Scutea) și DIICOT (Giorgiana Hosu, care între timp a demisionat), în ciuda avizului negativ al CSM, provoacă ”îngrijorări”, potrivit g4media.ro. Comisia Europeană amintește că ultimul raport MCV recomanda României să stabilească o procedură de numire a procurorilor-șefi ”mai robustă și mai independentă”.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a numit noii procurori-șefi în luna februarie, la propunerea ministrului Cătălin Predoiu. Dintre cei trei procurori propuși de Predoiu, unul singur a primit aviz pozitiv de la CSM – Crin Bologa la DNA. Întrebat la acel moment despre avizele negative ale CSM, președintele Klaus Iohannis le-a calificat drept ”parțial superficiale”.

Raportul Comisiei Europene notează și faptul că actualul guvern nu a inițiat modificarea legislației promovate de PSD care subminează independența justiției. Raportul arată că guvernul susține că nu poate strânge o majoritate parlamentară care să suțină aceste modificări.

Context. Comisia Europeană a publicat astăzi, 30 septembrie, primul raport privind statul de drept în UE. Raportul publicat astăzi include contribuții din partea fiecărui stat membru și abordează atât evoluțiile pozitive, cât și cele negative care s-au înregistrat în acest domeniu în întreaga UE.

Raportul evaluează patru teme principale, care sunt deosebit de relevante pentru situația statului de drept: sistemele naționale de justiție, cadrele anticorupție, pluralismul și libertatea mass-mediei, precum și alte aspecte instituționale legate de sistemele de control și echilibru, care sunt esențiale pentru funcționarea eficace a sistemului de guvernanță democratică.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *