joi, octombrie 29

Liber la amenzi de la premierul Ludovic Orban

Premierul Orban a ieșit din izolare și a condus joi, ședința de Guvern. El i-a cerut ministrului de Interne Marcel Vela să crească numărul polițiștilor în civil trimiși să sancționeze nerespectarea măsurilor menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Orban i-a mai cerut lui Vela să răspundă Avocatului Poporului, care a chestionat oficial Ministerul de Interne asupra temeiului legal în care polițiștii în civil sunt trimiși să constate și să dea amenzi.

loading...

„Dl. Vela, Avocatul Poporului vă întreabă de ce fac polițiștii controale în civil. Dați-i un răspuns potrivit. Chiar recomand creșetera efectivelor în civil, pentru că știm situații care ne-au fost raportate, în care se strigă ‘șase’ la vederea celor în uniformă și nu putem surprinde situațiile așa cum sunt în realitate. Telverde (telefonul la care cetățenii pot sesiza nereguli în respectarea restricțiilor sanitare, n.r.) trebuie operaționalizat pentru direcționarea controalelor acolo unde se încalcă regulile de protecție a sănătății”, a spus Orban, în deschiderea ședinței de guvern.

Avocatul Poporului cere explicații de la ministrul de Interne despre controalele făcute de polițiști în civil, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Renate Weber vrea să știe, potrivit unei solicitări trimise lui Marcel Vela, în baza cărui act normativ se acționează și, de asemenea, dacă polițiștii în civil au dat și amenzi.

loading...

„Vă adresăm rugămintea să ne comunicaţi actul normativ care stă la baza luării acestor măsuri. (…) Potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 republicată privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, scopul principal care trebuie urmărit de Poliţia Română este cel de prevenire a săvârşirii de fapte antisociale şi în subsidiar de reprimare a acestora”, a transmis Avocatul Poporului, potrivit Agerpres.

Conform solicitării postate pe site-ul instituţiei, Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului stipulează că portul uniformei constituie regulă.

Totodată, arată Avocatul Poporului, Ordinul nr. 82/2018 pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Administraţiei şi Internelor nr. 236/2009 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor prevede că aceştia poartă în mod obligatoriu, în timpul programului de lucru, uniforma de reprezentare, de serviciu sau echipamentul specific, stabilit prin normele de echipare, conform misiunilor şi activităţilor specifice desfăşurate la birou sau în teren.

Potrivit Avocatului Poporului, Legea nr. 218/2002 obligă poliţistul care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, este în ţinută civilă să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.

„Solicitarea noastră are în vedere necesitatea preîntâmpinării situaţiilor în care unele persoane îşi pot aroga calitatea de poliţist pentru a obţine foloase materiale, precum şi importanţa respectării de către agenţii de poliţie a prevederilor din actele normative mai sus menţionate”, explică Avocatul Poporului.

Instituția precizează că s-a sesizat din oficiu în acest caz ca urmare a informaţiilor apărute în presă.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *