duminică, noiembrie 1

Lipsă de probe. Un mare dosar DNA, CLASAT după 5 ani. Cum zbierau CTP și Rareș Bogdan

Fostul lider PDL Ioan Oltean este la capătul unui coşmar. După ce a fost exclus din viața politică, supus oprobriului public, acuzația Direcției Naționale Anticorupție la adresa lui Ioan Oltean s-a încheiat cu o discretă clasare din lipsă de probe. După 5 ani, potrivit qmagazine.ro.

”Au fost cinci ani de coșmar. Am pierdut mai multe funcții: de vicepreședinte al Camerei Deputaților, de vicepreședinte al partidului la nivel național, președinte al organizației județene. Din toate aceste funcții am demisionat imediat și m-am pus la dispoziția justiției. Eram cel mai longeviv președinte de organizație din țară. Aveam 25 de ani de conducere în interiorul partidului. Pe toate le-am pierdut. Nu am mai putut candida. Nu am mai deținut nicio funcție. Am pierdut prieteni. Soția, între timp, s-a îmbolnăvit și s-a dus.

loading...

Am pierdut tot ce este omenesc pe pământ și tot ce-ți creează o stare de confort. Am rămas însă cu mintea întreagă și îi mulțumesc lui Dumnezeu. Nu mi-am pierdut mințile și, să știți, nu-i ușor. Eram urmărit peste tot. Nu puteam nici să mănânc. Când am mers la instanță, am plecat cu valiza pregătită pentru arestare. Știam că, dacă soluția este acea cerută de DNA, mă duc direct în arest. Sufletește, mi-am mobilizat toată tăria de caracter. Le-am spus alor mei că sunt bine și m-am dus.

Dacă în privința banilor mai poți da în judecată, cu șanse minime de a convinge instanța, momentele pierdute din viaţă nu le mai poți recupera vreodată…

loading...

Am fost la audieri de puține ori, întrucât cauza a fost foarte simplă și nu a fost nevoie să mă duc des. E greu de înțeles ce a fost în mintea procurorului de caz, cum a putut înscena așa ceva și ce fel de conștiință are. Ce conștiință poate avea un om care știe că distruge cariera și viața altui om, printr-o lucrare fără niciun fel de suport?!

În urmă cu doi ani, ziarista Sorina Matei a dat publicității, la postul TV B1, un material din care rezulta că un an de zile au forțat pregătirea dosarului meu, refăcându-l de mai multe ori, până când i-au dat o formă, care să fie cât de cât acceptabilă, pentru a mă putea declara vinovat. S-a făcut asta, pentru ca, până la urmă, să îl claseze. De sus și până la procurorul de caz, a fost o întreagă echipă. Actul prin care se cerea arestarea mea era semnat de procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi. Ea a semnat. Lucrătura a fost de jos până sus, de sus până jos”, a spus Ioan Oltean pentru qmagazine.ro.

Ce declarații împotriva dumneavoastră v-au surprins cel mai mult? Sunt oameni care v-au dezamăgit?

”Sunt multe declarații care m-au mirat și m-au rănit profund. Am avut și experiențe pozitive, cum a fost, de pildă, faptul că Victor Ciutacu s-a comportat cu rezervă în perioada urmăririi penale, fiind singurul care, atunci când s-a dat soluția clasării, a comentat-o și a făcut-o publică.

În extrema cealaltă, m-a uimit și m-a mâhnit profund atitudinea lui Rareș Bogdan. Aveam sentimentul că relația interumană dintre noi este una corectă, dar în momentul în care am fost acuzat de DNA țipa ca din gură de șarpe, tuna și fulgera pe ecranul de la Realitatea TV, numindu-mă „escrocul de la Bistrița”, „Crocodilul”, „Nelu Mexicanu” și așa mai departe. Să-i spui cu atâta ură toate acestea unui om care și așa trăia o dramă… Mi s-a părut de neînțeles și inuman.

De asemenea, m-a surprins într-un mod foarte neplăcut o afirmație a lui Cristian Tudor Popescu, despre care aveam senzația că, totuși, este un om al presei pe care nu îl credeam capabil să coboare la nivelul unui ziarist modest, de scandal. El se întreba, așa, aparent stupefiat, „Cum de nu l-a trăsnit Dumnezeu în curtea bisericii?”. Acum, după ce procurorii DNA au ajuns și ei la concluzia că fapta pentru care m-au acuzat nu există, i-am trimis lui CTP Ordonanța de clasare, însoțită de următorul mesaj: „Iată, domnule Popescu, de ce nu m-a trăsnit Dumnezeu! Pentru că eram nevinovat!”

Și mi-a răspuns: „Domnule Ioan Oltean, cum poate ați observat, nu cred în ceea ce se cheamă Dumnezeu. Prin urmare, zicerea aceea nu putea fi a românului credincios vituperant la adresa dumneavoastră. A fost o ironie caustică la adresa lui Dumnezeu și a Bisericii ca instanțe morale. Probabil am reușit”. Rămâne să apreciați dvs acest răspuns. Nu pot decât spera că măcar alți procurori și alți judecători se vor gândi, de-acum încolo, ce înseamnă să distrugi viața unui om nevinovat.

Dincolo de toate rămâne un gust amar, un sentiment de tristețe, la care se adaugă pierderile umane… Soția mea nici măcar nu a mai apucat să vadă această clasare…”a răspuns Iona Oltean.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *