marți, octombrie 20

PRAFUL se alege! Peste 100 de preşedinţi ai secţiilor de votare s-au retras de la alegeri

Aproape 20% dintre preşedinţii secţiilor de votare din judeţul Arad au depus, până miercuri, cereri de retragere de la alegerile locale, invocând motive medicale sau faptul că sunt plecaţi din ţară în perioada scrutinului.

Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Arad au comunicat, la cererea AGERPRES, că 108 preşedinţi sau locţiitori ai acestora, din cele 437 de secţii de votare din judeţ, au solicitat să fie schimbaţi, după ce au fost desemnaţi prin tragere la sorţi computerizată efectuată de Autoritatea Electorală Permanentă. Majoritatea cererilor sunt ale preşedinţilor desemnaţi, respectiv 77, iar 31 sunt ale locţiitorilor.

loading...

Conform BEJ Arad, motivele invocate ţin de sănătate, dar şi de incompatibilitate conform Legii 115/2015, în timp ce unii susţin că vor fi plecaţi din ţară în perioada desfăşurării alegerilor locale.

În urma situaţiei create de numeroasele cereri de retragere, până în prezent au fost organizate şapte trageri la sorţi pentru completarea locurilor rămase libere.

loading...

„În caz de forţă majoră, înlocuirea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare sau a locţiitorilor acestora se realizează de către Autoritatea Electorală Permanentă, prin tragere la sorţi computerizată, inclusiv în ziua votării”, a mai transmis BEJ Arad.

Preşedinţii sau locţiitorii lor sunt aleşi cu ajutorul unui program informatic, iar lista persoanelor care fac parte din corpul experţilor electorali, gestionată de AEP, cuprinde în jur de 1.500 de nume în judeţul Arad, fiind vorba în special de jurişti, economişti sau profesori.

Membrii secțiilor de votare nu vor fi testați pentru depistarea COVID-19, a anunțat premierul Ludovic Orban, miercuri, la Galați, explicând faptul că România nu are posibilitatea de a-i testa pe toți cei care vor participa la procesul electoral de duminică.

„Este foarte dificil de pus în practică. Am mai auzit astfel de puncte de vedere. (…) Obligația centrelor de testare este aceea de a asigura testarea pentru cei care se află în situația de definiție de caz, cei care au simptome, cei care au istoric de deplasare, care au participat în situații unde au existat riscuri de infectare.

Fiind o capacitate limitată gândiți-vă că în fiecare birou de electoral de secție de votare sunt 11 reprezentanți ai partidelor. Calculați și dumneavoastră, înmulțiți cu câteva zeci de mii de votare secții de votare câte sunt în România, am ajunge la un număr extrem de mare pentru care nu ar exista efectiv capacitatate de testare”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au fost miercuri la Galați pentru a semna două contracte, unul privind realizarea Centurii Mari a Galațiului și a altul pentru Platforma multimodală din portul gălățean.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.767 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr de până acum al infecțiilor cu coronavirus. Au fost făcute 24.544. Alți 47 de români infectați au murit, în timp ce la Terapie Intensivă sunt internați 498 de pacienți.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *