vineri, octombrie 30

Rogozanu: Cum de a ajuns ministru al educației un om din pepiniera de mediocritate a SRI?

La o zi după deschiderea anului școlar, jurnalistul Costi Rogozanu se întreabă, într-un comentariu în Libertatea, cum e posibil ca Monica Anisie să ajungă ministrul educației sau să predea la un liceu de elită din București. În același comentariu, Rogozanu se revoltă în fața refuzului candidaților la alegeri de a participa la dezbateri și propune o soluție radicală.

Cum e posibilă Anisie? Cadrul mai larg al întrebării ar fi cum sunt posibili Andrușcă, ăla de nu putea îndruga două vorbe, cum e posibil Ion Ștefan “Grindă”, afaceristul plin de bani care ne arată ce meritocrație e și în mediul privat (mai ales dacă nu-ți plătești taxele), cum sunt mulți și multe posibile? Doamna Anisie este evident o persoană publică submediocră. Nu pentru că emană clișee cum respiră, asta e o boală profesională grea și pentru profesori, și pentru funcționari din administrație. Ci pentru că, deși profă de română, comite greșeli grave “din cauza emoției”, greșeli grave de topică și acord, lăsați “pepsiglasu‘”, că a fost doar un bonus.

loading...

Ce mi se pare grav-amuzant e că e titulară la un liceu de elită din București: Tudor Vianu. Amuzant, pentru că arată cât de “pretențioase” sunt elitele bucureștene. Grav, pentru că arată că liceele bune sunt bune pentru că elevii sunt aleși dinainte după IQ și statut social, ei vin la clasă gata pregătiți în particular. La școală se duc doar să se odihnească (și să râdă probabil de câte o Anisie). În descrierea carierei doamnei Anisie e deja loc comun pomenirea studiilor la Academia SRI, pepinieră de mediocritate și plagiate, instituție nederanjată de necruțătorul stat de drept românesc. Nu mă îngrijorează că e lipită de SRI. Mă îngrijorează că SRI a ajuns să se asocieze cu cadre mai slabe decât recrutează partidele tradiționale. Măcar o meritocrație a șmecheriei și a datului din gură să existe. Să te văd că ai făcut Academia aia a peștelui prăjit și ești superisteț sau măcar superalunecos.

SRI nu ne arată forța lui cu astfel de oameni sub umbrelă, ne arată că funcționează ca un partid anchilozat, doar că are și mai mult sprijin de stat decât un partid. Funcționează un nepotism de tip militar. Ești executant bun, ești de-al nostru, nu cazi din funcție nici dacă vine Armaghedonul. Poate nu știu, le-o spun eu, Anisie a ajuns imaginea SRI după ce a absolvit Academia Mihai Viteazul de pile și relații cu statul din umbră.

loading...
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *