joi, octombrie 29

Secția pentru Judecători din CSM, PALMĂ pentru Ludovic Orban

Afirmația „Sigur că nu pot să nu îmi pun întrebări ce treabă există în această procedură. Eu cred că managementul unui minister trebuie să își organizeze ministerul așa cum consideră necesar”, venită de la conducătorul Guvernului, este în mod evident de natură a crea percepția că judecătorii acționează în afara competențelor legale și că interferează într-un mod nepermis în managementul unui minister, se arată într-un document CSM. Secția pentru Judecători din CSM susține în hotărârea nr. 1033 din 23 iulie 2020 că declarațiile premierul României, Ludovic Orban, afectează independența puterii judecătorești din țară.

„Secția pentru judecători apreciează că afirmațiile făcute de premierul Ludovic Orban în cadrul declarației de presă din 24.06.2020 conțin elemente de natură a afecta autoritatea de care judecătorii ar trebui să se bucure în exercitarea funcțieu, fiind susceptibile de a ridica, în rândul cetățenilor, semne de întrebare cu privire la independența justiției și capacitatea acesteia de a asigura funcționarea garanțiilor insstituite de art. 21 și 52 din Constituție.

loading...

Astfel, afirmația „Sigur că nu pot să nu îmi pun întrebări ce treabă există în această procedură. Eu cred că managementul unui minister trebuie să își organizeze ministerul așa cum consideră necesar”, venită de la conducătorul Guvernului, este în mod evident de natură a crea percepția că judecătorii acționează în afara competențelor legale și că interferează într-un mod nepermis în managementul unui minister.

Idea că judecătorii își desfășoară activitatea în afara legii este reluată și în afirmația „Nu suntem la primele astfel de decizii și aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atențue, pentru că în elaborarea hotărârilor de guvern de organizare și funcționare ale ministerelor, ale autorităților administrației centrale, conducătorii acestor instituții au posibilitatea legală de a-și organiza activitatea în departamente, direcții generale, așa cum consideră ei că este bine.”

loading...

Această din urmă afirmație este de natură a afecta independența puterii judecătorești, având în vedere, pe de o parte, că transmite ideea că judecătorii nu acordă atenția cuvenită soluționării litigiilor cu care sunt învestiți, iar pe de altă parte, că poate impregna populației convingerea că actele emise de guvern sunt excluse de la controlul judecătoresc, în prcedura acțiunii în contencios administrativ, ceea ce conduce, din nou, la ideea că judecătorii nu-și cunosc și nu-și respectă competențele”, se arată în document.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *