vineri, octombrie 30

Sorina Matei: Spuneți-i lui soviet Arafat că se încadrează pe Codul Penal

Jurnalista Sorina Matei a reacționat după ce șeful DSU, Raed Arafat, sublinia într-o postare pe Facebook că dacă o persoană refuză să poarte masca de protecție nu va fi lăsată să intre în secția de votare.

”Spuneți-i lui soviet Arafat că se încadrează pe Codul Penal. De la 6 luni la 3 ani. Nimeni NU poate interzice dreptul de vot. Nici măcar Arafat cu măștile și ordinele lui de kkat. Ordinele lui Arafat NU SUNT LEGI. Deci NU AU NICIO VALOARE pe drepturi fundamentale, sunt ilegale și neconstituționale. Doar o lege poate restrânge drepturi și libertăți, potrivit Constituției. Doar instanța poate suspenda dreptul de vot pe o perioadă de timp printr-o decizie definitivă și irevocabilă. Dreptul de vot este un drept fundamental. Nu este dreptul lui soviet Arafat și nu va fi niciodată. Domnul Arafat de la soviet este și analfabet și uituc când vine vorba de legalitate. Tocmai și-a mai furat-o o dată definitiv din fix același motiv”, a scris jurnalista pe pagina de socializare.

loading...

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut, luni seară, noi precizări despre portul măştii de protecţie în secţiile de vot, după ce a fost acuzat că nu lasă oamenii să voteze. ”Nimeni nu va fi împiedicat să voteze”, afirmă Arafat, explicând că masca este obligatorie potrivit legii, conform News.ro. Şeful Dsu explică faptul că, dacă cineva refuză să poarte mască, deşi acest lucru poate proteja membrii comisiei de vot şi ceilalţi alegători, preşedintele secţiei de votare trebuie să nu-i permită accesul.

loading...

Şeful DSU, Raed Arafat, a făcut, luni seară, precizări pe pagina de Facebook, după ce a fost acuzat că nu lasă oamenii să voteze. Arafat a explicat că a fost emisă Hotărârea 45 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) care include şi regulile de igienă şi protecţie pentru ziua de vot.

”Tot astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, s-a adoptat, în baza hotărârii CNSU, hotărârea de guvern care adopta regulile respective urmând să fie emis un ordin de aplicare comun al Min. Sănătăţii şi Min. Afacerilor Interne. Regulile stabilite includ portul măştii în secţia de vot pentru toţi care se află în interiorul secţiei, inclusiv votanţii. Astfel, portul măştii devine obligatoriu prin efectul prevederilor legale aprobate de guvern. În cadrul conferinţei de presă de după şedinţa de Guvern, unul dintre jurnaliştii prezenţi mi-a adresat întrebarea ipotetică dacă o persoană care nu vrea să poartă masca în secţia de vot poate intră să voteze, iar răspunsul meu a fost că nu, din momentul din care a fost emis un act normativ câteva minute mai devreme care prevede clar regulile. Mai ales că la secţiile de vot, conform Legii 135/2020, vor există rezerve de măşti pentru cei care vin la secţia de vot fără mască”, a scris Arafat pe Facebook.

Acesta a explicat că nimeni nu va fi împiedicat să voteze.

”Nimeni nu va fi împiedicat să voteze, însă portul măştii în interiorul secţiei de vot este unul din măsurile minime necesare pentru a proteja comisia care va stă în interiorul secţiei ore în şir precum şi alegătorii care vor fi în interiorul secţiei aşteptând să ajungă la urne. Dacă cineva nu vrea să poartă masca de protecţie în interiorul secţiei înseamnă că acesta va riscă viaţă celor din jur, inclusiv a membrilor comisiei de vot. În acest caz, preşedintele comisiei va trebui să respecte legislaţia şi să nu permită celor fără masca să între în secţia de vot, iar la intrare trebuie să existe o rezervă de măşti în cazul în care cineva dintr-un motiv sau altul nu are mască”, a mai scris Arafat, care acuză o încercare ”de a crea un fals scandal prin acuzaţii şi afirmaţii nefondate” la adresa sa.

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de hotărâre care prelungeşte starea de alertă, începând cu data de 15 septembrie, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La finalul şedinţei, Raed Arafat a precizat că va fi emis un ordin comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Interne, cu avizul AEP, care va stabili regulile în secţiile de vot.

Va exista obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrarea şi ieşirea din secţia de vot, iar cartea de identitate va fi introdusă informatic.

”Cine nu vrea să respecte regulile, atunci e posibil ca membrii comisiei să nu permită intrarea şi exercitarea votului”, a adăugat Arafat.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *